Meksički karteli generišu dosta profita u SAD-u, što je njihovo glavno tržište. Kako se taj novac prebacuje nazad u Meksiko?

Banke – stari favorit

U prošlosti, karteli droge su imali dobre odnose sa bankama, koje su omogućile transfer novca od droge.

2012-e godine, HSBC banka je priznala da je omogućila meksičkim kartelima droge da operu milijarde dolara preko njenih ekspozitura.

Porodice američkih državljana ubijenih od strane kartela tuže HSBC, navodeći da su njeni postupci doveli do okončanja brojnih života.

Zlato je u modi

Prema izveštaju Bloomberg-a objavljenom u maju 2016-e, kartel Sinaloa je neke prihode od droge koristio za kupovinu zlata iz zalagaonica. To zlato je zatim prebacivano preko kompanije sa Floride, koja je falsifikovala dokumentaciju tako da je izgledalo da zlato kupuju kompanije iz Meksika. Tako je pranje novca predstavljeno kao legitimna trgovinska transakcija.

Bitkoin?

Bitkoin se često pominje u negativnom kontekstu zbog svoje prirode i upotrebe na Darknet sajtovima.

Iako pojedinci mogu da koriste bitkoine za kupovinu droge anonimno putem interneta, količina bitkoina koja se u te svrhe koristi je premala u odnosu na ukupnu trgovinu drogom.

Sara Meikledžon, kompjuterski naučnik sa UCL-a (University College London) rekla je za magazin Science:

“Teško je progurati velike količine bitkoina tajno preko različitih servisa. To je veoma primetno bez obzira na način na koji to radite. Ukoliko uhvatite dilera sa drogom i kešom na ulici, uhvatili ste ga kako počinjava jedno krivično delo. Ali, ukoliko uhvatite ljude da koriste nešto poput Silk Road-a, otkrili ste njegovu celokupnu kriminalnu istoriju. To je poput otkrivanja njihovog dnevnika.“

Brojevi sve govore – globalna trgovina drogom procenjuje se na cifre između 300 i 700 milijardi dolara, dok je ukupna vrednost svih bitkoina u opticaju manja od 7 milijardi dolara.

Bitkoin i ostale kriptovalute sigurno ne mogu biti glavno sredstvo narko bosova za transfer novca, imajući u vidu ukupnu veličinu tržišta.