Jedna od najčešćih pitanja na skupovima je zašto Western Union ili MoneyGram ne koriste Bitkoin. Kada bi koristili, eliminisali bi potencijalnu opasnost od mladih bitkoin startapa za transfer novca, koji pokušavaju da uzmu deo njihovog kolača.

Teoretski, Western Union bi mogao da razvije neku od verzija koje su u široj upotrebi poput Bitsparka iz Hong Konga, Payphila iz Južne Koreje ili BitPesa iz Keniji i dovede u problem sve na čemu su radili tri godine.

Najkraći odgovor je da Western Union-u ne treba bitkoin u sadašnjem infantilnom stanju. S druge strane, ako i kada bitkoin dostigne punoletstvo svet više neće trebati Western Union.

Praistorijska zverka

Gigant iz Kolorada se često od strane bitkoin poredi zajednice sa praistorijskom životinjom i iako je to malo gruba karakterizacija, nije sasvim nepravedna kada se uzme u obzir koliko dugo postoji.

Western Union je star 165 godina, a od 1870. vrši transfer novca u SAD. Njihova rana dominacija se vezuje za usklađivanje njihovog nacionalnog telegrafskog monopola sa slanjem uputstva za transfer novca od grada do grada na skoro isti način na koji to danas čine API (Application program interface) za plaćanja.

Danas njihova mreža obuhvata preko 500.000 objekata koji se nalaze u 200 zemalja, gde je obrađeno preko 261 milion transakcija u 2015.

godini. Kada govorimo o tehnologiji, ovaj gigant vredan 10 milijardi dolara je pokrenuo sopstveni komplet geostacioniranih satelita, pod nazivom Westar, sredinom 70-ih godina prošlog veka  da bi olakšao svoju internu komunikaciju.

U skorije vreme, njegove WUConnect platforme omogućavaju prenos sredstava korisnicima mesindžera i društvenih medija koristeći interfejse nihovih omiljenih aplikacija, uključujući Viber i WeChat.

Western Union na Vajberu

Da bi ispitali kako to funkcioniše, autor teksta, koji je na Filipinima, je potražio 20 dolara od prijatelja u San Francisku pomoću Vajber aplikacije.

Na žalost, bila je naknada za uslugu od 4 dolara plus četiri posto foreksova skrivena taksa za konverziju u filipinski pezos.

Prosečan novčani iznos koji se transferiše u svetu je 200 dolara, tako da cenovna struktura podrazumeva trošak od 12 dolara ili 6 posto ukupno.

Nepokretan transfer novca

Najpraktičniji način da koristimo bitkoin je mehanizam poravnanja između udaljenih kompanija za transfer novca. Obe kompanije treba da izvrše konverziju BTC-a u ime svojih klijenata.

To je strategija koju koriste partnerske firme kao što su Bitspark iz Hong Konga i BloomSolutions sa Filipina. Pošiljaoca obradi jedna kompanija, primaoca druga, raspodelom zadataka na ovaj način omogućavaju da se obe kompanije spezijalizuju u njihovim mestima (državama), a korišćenjem bitkoina rizik od poravnanja čine minimalnim.

U slučaju Western Uniona, strana pošiljaoca i strana primaoca su u vlasništvu iste kompanije, što znači da poravnanje ne mora da se izvrši na transparentnoj javnoj mreži kao što je Blokčein. Western Union je dovoljno veliki da može da koristi svoju internu mrežu, balansirajući velike gotovinske rezerve između svih zemalja u kojima se nalaze njihove poslovnice.

Kada saljemo novac iz San Franciska u London, dolari uplaćeni od strane pošiljaoca nikad ne moraju da napuste SAD. Western Union treba samo da povuče funte iz svojih rezervi u Ujedinjenom Kraljevstvu i plati primaocu, a to može da se obavi momentalno i bez troškova. Isto tako, kada želite da pošaljete gotovinu iz Londona u SAD, Western Union treba samo da povuče dolare iz svojih rezervi u SAD, funte ostaju u zemlji.

Na ovaj način, novac se ne kreće između dve zemlje, Western Union samo treba da prilagodi svoj bilans u svakoj od država. Ovu strategiju “neto-balansiranja” koristi poznati finteh (finansijske tehnologije) startap Transferwise za transfer novca i čak može biti i jeftiniji od bitkoina.

Nedostatak je u tome što je teško organizovati rad u zemljama sa slabom fluktuacijom sredstava i jednosmernim tokovima novca. Na primer, balansiranje između Velike Britanije i Filipina bi bio izazov, pošto ima na stotine hiljada Filipinaca koji šalju novac iz Velike Britanije kući svakog meseca i svega nekoliko Britanaca koji to isto rade iz Manile.

Shodno tome, Transferwise-ovom servisu za transfer novca iz Velike Britanije na Filipine je potrebno dva dana i ima nepredvidiv kurs. Čini se da je i 50 miliona vrednom startapu problem da te finansijske tokove učini efikasnim.

Regulatorna neizvesnost

Čak i ako bi Western Union imao nekakav interes da ‘uposli’ bitkoin, to bi bilo na programibilan način kako bi trenutno fino podesio gotovinske rezerve u preko 200 zemalja u kojima ima svoje poslovnice. Trenutno neregulisan status kriptovaluta je rizičan za trgovanje, posebno za preduzeća čije se poslovanje vezuje za SAD.

Svaka transakcija novca je pod lupom više vladinih agencija u više zemalja, s tim u vezi je teško i zamisliti da bi kompanije koje se bave transferom novca u svoju ponudu dodale i bitkoin.

Međutim, to ih ne sprečava da ga drže na oku. U aprilu 2016. godine, istaknuti Blokčein investitor Digital Currency Group je objavio da se Western Union pridružio najnovijoj rundi i kao investitor i kao savetnik. Za sada, izgleda da je to stepen njihovog učešća.

Napomena: Autor je jedan od osnivača BloomSolutions.