Ukoliko volite klackalice, možda bi vam se svidelo investiranje u bitkoin. Za investiranje u bitkoin je neophodna hrabrost, ali nagrade mogu biti velike.

Pogled na cenu bitkoina od 2010-e pa na dalje će nam reći da je valuta imala puno skokova i padova. Vrh je dostignut između 2013-e i 2014-e, ali je do 2015-e ponovo pao do 200 dolara, a od tada je u stabilnom i blagom porastu.

U kratkoročnom opsegu, bitkoin je bio nestabilan - 24.05.2016-e cena je bila 775 usd, a 23.06.2016-e je pao do 560. U vreme pisanja članka, cena bitkoina je 640 dolara.

Bitkoin je bolji od ostalih investicija

CAGR (Compound Annual Growth Rate) je način da se izmeri povrat investicije tokom određenog vremenskog perioda. Kako bi se CAGR izračunao potrebna je početna vrednost, krajnja vrednost i dati vremenski period.

Formula je sledeća: 

CAGR nam daje predstavu koliko je investicija porasla na godišnjem nivou za dati vremenski period.  Ukoliko uporedimo CAGR različitih investicija u periodu od poslednje 3 godine dobije se sledeća tabela:

Jasno je prikazano da bitkoin štrči u poređenju sa ostalim primerima.

Da li treba investirati u bitkoin?

U decembru 2015-e godine, Reuters je objavio priču – “Record highs predicted for bitcoin as new supply halves.”

Ne samo da je Reuters ukazao da se smanjuje ponuda virtuelne valute zbog prepolovljavanja, već i da će cena skočiti u poređenju sa ostalim tradicionalnim FIAT valutama. Takođe, objavili su i interesantan komentar Danijela Mastersa, suosnivača Global Advisors Hedge Fund-a.

Masters je predvideo da će cena bitkoina do kraja 2017-e biti 4.400 dolara. On smatra da će na cenu uticati prihvatanje bitkoina od strane velikih kompanija, tehnologija iza bitkoina i rastuća potražnja za bitkoinom u Kini zbog slabljenja Juana.

Šta treba uzeti u obzir pre investiranja u bitkoin

Ukoliko vas je bitkoin privukao, morate misliti na nekoliko stvari pre nego što investirate. Definitivno morate uzeti u obzir prirodu cene bitkoina – nestabilnost.

Aleksandar Matanović, CEO bitkoin menjačnice iz Srbije - EC District, je izjavio za Cointelegraph:

“Bitkoin je odličan za diversifikaciju rizika jer je imun na događaje koji često ozbiljno utiču na tradicionalna finansijska tržišta. U stvari, njegova cena često skače tokom krize na finansijskim tržištima. Važan savet: pazite gde čuvate bitkoine!"

Konačno, ukoliko investirate u bitkoin, mislite na bitkoin kao na svaku drugu investiciju.

Bas Viselink, jedan od osnivača Nxt Foundation-a je objasnio:

“Ukoliko ga koristite samo kao investiciju: tretirajte ga kao tradicionalnu investiciju. Ne vidim zbog čega bi ga trebalo svrstati u drugu kategoriju ukoliko vam služi samo kao investicija.”

Napomena: Članak ne predstavlja preciznu prognozu kretanja cene bitkoina, već samo procenu, koja može, ali ne mora biti tačna. Investiranje u bitkoin je rizično!