Navodi se da su korisnici Coinbase-a iz Ujedinjenog Kraljevstva obavešteni da će berza odustati od podrške za zkeš (ZEC) koji je fokusiran na privatnost, počev od 26. avgusta 2019.

Međutim, izgleda da se to ne odnosi na korisnike iz Sjedinjenih Američkih Država ili Evropske unije, što podstiče špekulacije o rezonovanju tog poteza.

Konverzija, slanje ili likvidiranje

U korespodenciji koja se šalje kupcima pružaju se brojne mogućnosti kako da nastavite. Prva opcija, svaki zkeš koji se nalazi na Coinbase-u se može pretvoriti u bilo koju drugu kriptovalutu na berzi. Druga opcija, jednostavno pošaljite zkeš u spoljni novčanik ili neku drugu berzu. Ako se ne izvrši ni jedna od ovih opcija, svaki zkeš koji se još uvek bude nalazio na berzi posle 26. Avgusta će biti likvidiran u funte (GBP). ZEC novčanik će tada biti uklonjen sa Coinbase računa. 

Zkeš je i dalje upotrebljiv u Velikoj Britaniji

Diveloper zkeša, Electric Coin Company, je potvrdila vest na Tviteru, ali je ubrzo istakla da je ovo pitanje ograničeno na korisnike Coinbase-a.

“Da bismo sprečili špekulacije, potvrđujemo da je zkeš 100% kompatibilan sa propisima Velike Britanije i KYC/AML zahtevima”, napisali su navodeći da ni jedna druga berza u Velikoj Britaniji nije donela sličnu odluku.

Zašto tako ograničena ograničenja?

Ovaj potez je pokrenuo mnoge da nagađaju o razlozima koji stoje iza njega. Britanski bitkoin preduzetnik, Alister Majln, je napisao da je odustajanje preduslov da bi Coinbase dobio pristup bržem sistemu plaćanja u Velikoj Britaniji.

“Tj. to nije bio regulatorni zahtev, već bankarski”, sugerisao je.

Coinbase ubrzano proširuje svoju korisničku bazu, samo prošle godine je dodao biše od 8 miliona novih korisnika. U međuvremenu, Zkeš se nedavno forkovao kako bi stvorio novu blokčein mrežu nazvanu Ycash.