Članovi zajednice Zkeš (ZEC) otkrili su sumnjivu i potencijalno zlonamernu falsifikovanu verziju ZecWallet Zkeš fondacije.

Prema objavi na Tviteru, objavljenoj 20. oktobra, a koju je retvitovao Zkeš developer Electric Coin Company, lažni ZecWallet verovatno sadrži zlonamerni softver. Tvit glasi:

„Javno servisno obaveštenje (PSA) svim korisnicima Zkeša! Postoji lažna verzija ZecWallet-a koja verovatno sadrži zlonamerni softver (veličina i visina provere je različita) dvostruka provera koju preuzimate sa službenog @zecwallet repo na GitHub-u: https://github.com/ZcashFoundation/zecwallet.”

Picture 1

Kako je Cointelegraph izvestio 29. septembra, pronađena je greška u svim implementacijama Zkeša i u većini njegovih forkova koja može da prouzrokuje curenje metapodataka koji sadrže ful nodove sa IP adresama sa dodatnom zaštitom.

18. oktobra, vodeći dobavljač antivirusnog softvera, ESET je otkrio „trojanizovanu“ verziju pretraživača Tor dizajniran za krađu bitkoina (BTC) od kupaca na darknetu.

Ciljajući korisnike u Rusiji, lažni Tor pretraživač distribuiran je preko dve veb stranice i krao je kriptovalute od korisnika koji kupuju na darknetu menjajući originalne kripto adrese od 2017. godine.

Ranije u oktobru, ESET je takođe označio drugi oblik zlonamernog softvera koji krade kriptovalute od korisnika. Nazvan "Casbaneiro" ili "Metamorfo", bankarski trojanac koji je targetirao banke i kripto servis koji se nalaze u Brazilu i Meksiku i navodno su tada ukrali 1,2 BTC-a.