Bitkoin je decentralizovan, brz, jeftin, bezbedan i … javan. To su uopštene karakteristike tehnologije koja još od prvog dana svog postanka menja svet. Sve tranasakcije su “pseudoanonimne”, što znači da iako nije lako odrediti identitet pošiljaoc i primaoca, sve ostale informacije o transakciji je lako naći jednim klikom miša. Anonimnost se, ipak, može očuvati korišćenjem odgovarajućih alatki, ali sam protokol automatski ne uključuje ovu opciju.

Kako zakonodavci pokušavaju da regulišu bitkoin, tako je sve više kripto entuzijasta koji posežu za tim opcijama. Jedna od opcija je Zcash. Zapitaćete se – da li je to samo još jedan od mnogih altkoina? Ukratko, da, to je varijacija bitkoina samo sa većim stepenom privatnosti – bivši Zerocash ili Zerocoin.

Zuko Vikoks, osnivač Zcash-a, izjavljuje:

“Privatnost je stvar pristanka, saglasnosti... Imate pravo da izaberate šta želite da podelite ili objavite, da li svaki detalj iz vašeg života treba biti sniman, analiziran od strane poznanika, porodice, organizacija, superkompjutera…”

“Verujemo da privatnost jača društvene veze, štiti društva od neprijatelja, pomaže zajednicama da budu spokojnije i prosperitetnije. Privatnost je osnovna stvar u bogatim i mirnim društvima, a nedostatak privatnosti je odlika neuspešnih društava,” nastavio je Vilkoks.

Neprijatelji anonimnosti često tvrde da je anonimno okruženje pogodno za kriminalce. Vikoks i njegov tim ima odgovor na to:

“Da, ali loši momci koriste bilo šta. Loši momci koriste automobile, koriste internet, koriste keš, koriste i postojeći bankovni sistem. Naš cilj je da kreiramo nešto što će pomoći milijardama dobrih ljudi.”

Model je sličan bitkoinu. Sve je i dalje open-source. Konačan broj koina u opticaju je 21 milion. Međutim, model distribucije je različit. 10% ukupne količine će biti razdeljeno među osnivačima, investitorima, zaposlenima i savetnicima. Kompanija veruje da će to motivisati osnivače da dugoročno podrže Zcash, smanjiti mogućnost za “pump-and-dump” akciju.

Osnivači su postigli međusoban dogovor da 1% ukupne količine dodele ne-profitnoj Zcash Fondaciji. Fondacija je zadužena za održavanje i razvoj protokola i softvera.

Glavna razlika između bitkoina i Zcash-a je već pomenuta – privatnost. Dok su adrese i vrednosti transfera dostupne javnosti, Zcash enkriptuje i te informacije po default-u, a samo osoba koja je kreirala transakciju može informacije učiniti javnim.

Još jedna razlika je način rudarenja i način na koji full nodovi potvrđuju validnost transakcija. Algoritam se zove “zero-knowledge proofs”. Ukratko, kreator transakcije uključuje dokaz validnosti, npr. da nije duplo potrošeno, bez otkrivanja enkriptovanih podataka. Vilkoks procenjuje da će prvi realni blok biti u julu ove godine. On želi da rudarenje bude dostupno što većoj populaciji i stoga pokušavaju da omoguće korišćenje Zcash-a na mobilnim uređajima.

Stiv Voterhaus, partner Pantera Capital-a, jedan od investitora koji je investirao oko milion dolara, rekao je o Zcash-u sledeće:

“Bitkoin je HTTP za novac. Zcash je HTTPS.”

Međutim, Zcash nije jedini altkoin koji nudi privatnost. Npr. Monero i Dash osvajaju naklonost kripto zajednice već neko vreme.