Kompanija koja stoji iza zkeša (ZEC), Electric Coin Co. (ECC), objavila je 15. januara set resursa za olakšavanje implementacije zaštićenih transakcija na mobilnom uređaju. To se temelji na početnim testovima 2019. godine koji su sprovedeni nakon nadogradnje Sapling.

Programeri su objavili kompletan set Software Development Kits (SDK) verzija za Android i iOS. Dok je prva bila ažuriranje verzije iz 2019, koja sada podržava Zkeš glavnu mrežu, druga je stvorena iznova kako bi se omogućile jednake funkcionalnosti za Apple uređaje.

Pored toga, kompanija je objavila kompatibilni ‘backend’ servis posebno dizajniran za mobilne klijente da se efikasno povežu sa Zkeš blokčeinom.

Iako je kompanija primetila da je softver u aktivnom razvoju, ona podstiče programere da grade i eksperimentišu sa mobilnim novčanikom koji podržava zaštićene transakcije.

Prepreke za zaštićene transakcije na mobilnom uređaju

Zkeš je blokčein koji sadrži i transparentne i privatne transakcije. Sa transparentnim režimom, ZEC transferi funkcionišu kao bitkoin (BTC) - dok su privatne (ili „zaštićene“) transakcije u potpunosti šifrovane.

Rana primena Zkeš tehnologije privatnosti zahtevala je najmanje 2,9 gigabajta slobodne memorije. Ograničeni mobilni novčanici sadrže samo transparentne transakcije.

Nadogradnja Sapling predstavljena u oktobru 2018. godine značajno je ublažila memorijske potrebe za privatnim transferima, čineći mobilne novčanike sa punim karakteristikama praktičnim. Zkeš referentni novčanik objavljen je šest meseci kasnije 2019. godine, iako je bio kompatibilan samo sa testnet mrežom.