Jedna od najvećih indijskih berzi Zebpay je objavila da planira zamrzavanje uplata i isplata indijskih rupija 4. jula, dan pre nego što kontroverzna zabrana banaka o kriptovalutnom poslovanju stupa na snagu.

U saopštenju Zebpay navodi da su aktuelni događaji "izvan njene kontrole", upozoravajući korisnike da se depoziti i povlačenja rupija "mogu" zaustaviti ako se odluka centralne banke Indije, Indijske Banke Rezervi (RBI), nastavi.

"Uplate i isplate rupija su zaustavljene u aplikaciji Zebpay sve dok banke ne dozvole pristup ponovo", navodi se u dopuni originalnog upozorenja.

U utorak je indijski Vrhovni sud potvrdio rok za zabranu, odbijajući da odobri produženi grejs period kriptovalutnim poslovima koji su povezani sa bankama kako bi služili korisnicima.

Odluka znači da je rok do 5. jula važeći, iako je Vrhovni sud potvrdio da će saslušati peticiju protiv zabrane 20. jula.

Pošto je plan formalno izdat 6. aprila, neka od preduzeća su tražili alternativna sredstva za pružanje fiat podrške, a drugi VazirX otkriva da će se pretvoriti u P2P platformu tako da nijedna interna konverzija između kripto i fiat neće biti neophodna.

"Ako je poslovanje preko banaka nešto što berzama nije dozvoljeno, onda je rešenje nešto što nema veze direktno sa bankarma", izjavio je izvršni direktor Nischal Shetti za lokalne novine Ekonomski tajms.

Tokom razgovora sa Cointelegraph-om u februaru, suosnivač Sandip Goenka rekao je da je "pozdravio" vladine predloge za suzbijanje nelegalnih aktivnosti, pozivajući na zajedničke napore za stabilizaciju lokalne ekonomije.

"Podstičemo vladu da sarađuje sa našim članovima, jer smo posvećeni otkrivanju, prijavljivanju i eliminaciji sumnjivih transakcija u sličnom smislu kao i druge institucije", rekao je on.


 

Pripremila: Majda Petrović