Centralna banka Zimbabvea nedavno je zabranila finansijskim institucijama da se bave kriptovalutama, izveštava lokalna medij NewsDay, 12. maja.

Prema izveštaju, direktor Rezervne banke Zimbabvea (RBZ) i pisar bankarskih institucija Norman Mataruka poslao je u petak kružno pismo naloživši svim finansijskim institucijama da prekinu servisiranje razmene kriptovaluta u roku od 60 dana i počnu sa likvidacijom postojećih računa povezanih sa kriptom.

Finansijskim institucijama je naloženo da "onemoguće da se koriste, trguju, čuvaju i/ili transferišu na bilo koji način u virtuelnim valutama", odluka koja se odnosi na preduzeća i pojedinca.

Objašnjavajući odluku, Mataruka je istakao međusobno povezanost kriptovaluta i tradicionalnog fiat finansijskog sistema, navodeći da RBZ ima "obavezu da zaštiti integritet platnih sistema", koji centralna banka nije spremna da obezbedi za kripto.

NewsDay izveštava da je guverner RBZ-a Džon Mangudia upozorio javnost u posebnom saopštenju da pojedinci koji trguju kriptovalutama u zemlji to rade "na vlastiti rizik":

"Svaka osoba koja kupuje, prodaje ili na drugi način posluje u kriptovalutama, bilo na internetu ili na drugi način, to čini na sopstveni rizik i neće imati povraćaj niti od Rezervne banke, niti od bilo kog regulatornog organa u zemlji."

U novembru 2017. godine Cointelegraph je objavio da su iz RBZ-a razmišljali o korišćenju kriptovaluta kao što je bitkoin (BTC) kao nezakonitom načinu plaćanja, sve dok finansijske vlasti ne razviju regulatorni okvir za kriptovalute.

Početkom aprila, Rezervna banka Indije (RBI) objavila je sličnu zabranu, zabranivši svim entitetima pod njenom nadležnosti da se bave srodnim kripto poslovanjima.

RBZ-ov potez sledi i nedavno upozorenje protiv kriptovaluta iz Centralne banke Kenije (CBK), koju je prošlog meseca objavio cirkularno pismo o rizicima vezanim za kripto trgovanje, poput prevara, hakovanja i gubitka podataka.


 

Pripremio: Nikola Tasić