Preko 130.000 potpisa je prikupljeno za onlajn peticiju kojom se od Banke Engleske traži da promeni materijal od kojeg će se praviti nove novčanice od 5 funti.

Nove novčanice

Nova nočanica od 5 funti je predstavljena uz veliku pompu u Palati Blenheim u junu 2016. godine, a prikazana je javnosti na različitim događajima širom Velike Britanije tokom narednih meseci. Nova novčanica čak ima i svoj vebsajt i puštena je u promet u septembru 2016. godine. Stara novčanica od 5 funti će prestati da bude zakonsko sredstvo mplaćanja i neće biti prihvaćana za transakcije od maja 2017.

Bezbednosne funkcije

Nove novčanice su puštene u promet da bi uvele nove bezbednosne funkcije i bile korak ispred falsifikatora. Ove novčanice su štampane na polimeru, umesto papira, zbog superiornih karakteristika polimera - traje duže i ostaje čist duže vremena. Banka Engleske je uvela dodatne bezbednosne funkcije koje će falsifikatori teško da reprodukuju.

Siki, Hindusi i vegani ne mogu da koriste

Trenutne kontraverze oko nove novčanice su tragovi loja, životinjske masti, koji su pronađeni u njoj. Kada je bila upitana o tome, Banka Engleske je potvrdila na svom tviter nalogu:

“Postoje tragovi loja u paletama polimera koji se koriste u bazi supstrata polimera novčanice od 5 funti.”

Prisustvo životinjske masti je neprihvatljivo za vegane i određene verske grupe - Hindu, Siki i druge. To je dovelo do onlajn peticije kojom se traži od Banke Engleske da se zaustavi korišćenje takvih materijala. Banka Engleske je nakon toga izdala saopštenje u kojem navodi da poštuje zabrinutost ovih grupa i radi sa svojim dobavljačima da pronađu rešenje.

Bitkoin neće uvrediti nikoga

Dok centralne banke raspravljaju koji materijali bi trebali da se koriste prilikom štampanja novčanica, svet se promenio. Bitkoin nikoga neće uvrediti ni vegane, vegetarijance ili mesojede. Iako je Banka Engleske ponosna na svoj rekord protiv falsifikatora - 2015. godine samo 0,0075 posto novčanica u opticaju bili su falsifikati. Treba imati u vidu da je bitkoin nemoguće falsifikovati. Usvajanje naprednijih rešenja će eliminisati većinu problema koje tradicionalne valute imaju.