U švajcarskom gradu Zug održano je prvo lokalno blokčein opštinsko glasanje i uspešno je završeno, izvestila je  2. jula švajcarska novinska agencija.

Zug, poznat i kao ‘Kripto dolina’, najavio je planove za probni glasački blokčein sistem koristeći gradski sistem elektronske potvrde identiteta (eID), koji je pokrenut u novembru 2017. godine, a koji građanima omogućava glasanje putem mobilnih telefona.

Dieter Muler, šef komunikacija za grad Zug, rekao je švajcarskoj novinskoj agenciji da je "premijera bila uspešna" i da će se tehnički detalji pregledati u narednih nekoliko meseci zbog provere privatnosti, tajnosti glasanja i verifikacije rezultate.

Mali broj glasača, samo 72 od 240 građana koji su imali pristup sistemu onlajn glasanja, je učestvovao u neobavezujućem probnom glasanju u periodu od 25. juna do 1. jula. Muler je priznao švajcarskoj novinskoj agenciji da je "broj učesnika mogao biti veći."

Test upitnik zatražio je od građana da glasaju o manjim opštinskim pitanjima, kao i šta misle da li bi u budućnosti trebao biti korišćen eID sistem zasnovan na blokčeinu prilikom referenduma. Švajcarska novinska agencija piše da su tri osobe nagovestile da nije lako glasati digitalno, 22 je odgovorilo da će koristiti blokčein za povraćaj poreza ili istraživanja, 19 odgovorilo je da će platiti parking koristeći elektronsku potvrdu identiteta, a 3 su rekle da će ga koristiti za pozajmljivanje knjiga iz biblioteke.

Švajcarska je nazvana“ Kripto Nacija” zbog svojih povoljnih poreskih zakona i relativno prijateljske regulative za ICO projekte. Krajem juna, Finansijski direktor Zuga pozvao je udruženje švajcarskih bankara da oformi radnu grupu koja će pomoći blokčein kompanijama da otvore bankovne račune.

 

Pripremila: Majda Petrović