Alistar Davidson tvrdi da blokčein ili tehnologija distribuiranog registra (DLT) imaja veliki potencijal kao sredstvo za obezbeđivanje i verifikaciju digitalnih dokaza u krivičnoj istrazi. Posebno je naznačena primena tehnologije u kreiranju zapisa za snimke policijskih kamera.

U blog postu objavljenom početkom novembra 2017. Godine, Davidson je detaljno objasnio kako se blokčein može koristiti u sprovođenju zakona, posebno u uspostavljanju evidencija snimaka snimljenih kamerama koji koriste policijski službenici. On je tvrdio kako tužilaštvo može koristiti zapis registra kako bi se dokazala autentičnost video snimaka tokom sudskih postupaka.

“Ovaj način distribuiranja bi mogao biti istinska transformacija u situacijama u kojima se javno poverenje vlade ne bi smelo uzimati zdravo za gotovo.”

Obezbeđivanje digitalnih dokaza

Davidson je u svom objašnjenju tvrdio da se registar ne bi koristio za zapis snimaka, ali bi sadržao podatke i metapodatke video zapisa, kao i popis njegovog mesta unutar područja skladištenja koji koristi državna uprava.

U nastavku je objasnio da ako se video snimci učitavaju na javno dostupnom cloud storage-u, blokčein može čitati bilo koji korisnik na bilo kojem mestu, ali samo policija može da piše dodatne informacije u njemu.

U međuvremenu, Ministarstvo pravde u objavljenom tehničkom pregledu objasnilo je da blokčein, uprkos svojoj nepromenljivosti, može samo potvrditi imovinu koja se čuva u njemu nakon što je navedena. Datoteke se i dalje mogu menjati i modifikovati pre nego što budu navedene u blokčeinu.

“U datom momentu (prema vremenskoj oznaci blokčeina), ova digitalna sredsta su postojala upravo u ovom obliku. Takođe, možemo indetifikovati organizaciju/osobu koja je upisala digitalni otisak prsta na blokčein. Ne možemo reći da digitalna imovina nikada nije bila zamenjena ili falsifikovana - samo da nije izmenjena nakon što je napravljen.”

Ovo nije prvi slučaj da se blokčein koristi u krivičnim istragama, FBI ga je koristio da reši slučaj ubistva ranije ove godine.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić