Predlog zakona o poreskoj reformi u Japanu, koji predlaže zvanično ukidanje poreza na potrošnju i prodaju bitkoina, stupio je na snagu 1. jula. Očekuje se da će trgovinske aktivnosti u vezi sa bitkoinom porasti u Japanu.

Dilojt je ranije otkrio u svom izveštaju “Japan: Dolazeća poreska obaveza, 2017 predlog poreskih reformi” da će digitalne valute, uključujući bitkoin, biti izeuzete od 8% poreza na potrošnju u Japanu.

U Dilojtovom izveštaju se navodi:

“Ponuda digitalnih valuta će biti oslobođena Japanskog poreza na potrošnju (JCT). Trenutno, digitalne valute kao što je bitkoin ne spadaju u kategoriju koja se izuzima, tako da su digitalne valute u Japanu bile oporezivane za potrebe JCT-a. Nakon usvajanja izmenjenog Zakona o obračunu sredstava u maju 2016., digitalne valute su definisane kao sredstvo obračuna. Ta definicija Zakona o obračunu sredstava oslobađa bitkoin od JCT-a. Ova promena će se primeniti na transakcije (kupovina/prodaja) u Japanu počev od 1. jula 2017.”

Japansko bitkoin tržište

Japanski parlament je 27. marta zvanično odobrio predlog poreske reforme u čijem sklopu je i zakon o porezu na potrošnju. Očekuje se da će zakon koji je stupio na snagu 1. jula drastično povećati trgovanje bitkoinom i kriptovalutama na japanskom tržištu.

Japanska vlada je 1. aprila zvanično priznala bitkoin kao legalan metod plaćanja i valutu. Od tada, japanska vlada se fokusira na stvaranje i uspostavljanje efikasnijeg ekosistema za bitkoin trgovce, kompanije i korisnike. Važan deo inicijative bio je da se lakše trguje bitkoinom i drugim kriptovalutama, omogućavajući trgovcima lakši pristup kriptovalutama bez potrebe da se bave eksternim faktorima kao što su porezi.

Japansko bitkoin tržište već jeste dobro regulisano i dobro opremljeno odgovarajućim sistemom KYC (know your customer) i AML (anti-money laundering). AML regulative su, inače, jako stroge u Japanu i Južnoj Koreji, trgovcima je teško da iskoriste potencijalne mogućnosti arbitraže i mogućnost da premeste velike iznose novca izvan Japana bez pokretanja AML sistema usvojenih na lokalnim trgovinsim platformama.

Skok cene bitkoina - slučajnost?

Iako bi to moglo biti potpuno slučajno - od stupanja zakona na snagu cena bitkoina je porasla sa 2.450 dolara na 2.570 dolara. Nije fer procena da se korekcija cene dogodila samo zahvaljujući japanskom tržištu, koje predstavlja 16,2% ukupnog tržišta.

Međutim, pozitivan trend za bitkoin trgovanje u Japanu  bi moglo da utiče i na trendove na drugim azijskim tržištima, koji ukupno kontrolišu više od 65% globalnog svetskog tržišta i utiču na cenu bitkoina.

Zakon će stimulativno uticati na japanske trgovce bitkoinima. Nedavno su neke od najuticajnijih kompanija u Japanu počele da prihvataju bitkoin kao digitalnu valutu i način plaćanja.

Ubrzo bi na stotine hiljada restorana, kafića i prodavnica moglo da počne da prihvata bitkoin kao AirRegi, tražeći integraciju bitkoina do jeseni 2017. godine.