“Amerikan Benker”, dnevni list koji pokriva finansijski sektor od 1836. godine, nedavno je predstavio analizu glavnog urednika Marka Hohštajna pod naslovom: “Kako sam promašio smisao bitkoina”. U analizi je  demonstrirao kako bitkoin redefiniše globalno bankarstvo.

Naknade i brzina obrade

Hohštajn je 2012. godine u članku pod naslovom “Munjevito brzo, vrlo jeftino: Bitkoin pokazuje kakvo bi bankarstvo moglo biti”, naglasio da se novi digitalni P2P gotovinski sistem pojavio. Pre pet godina, Hohštain je pohvalio sposobnost Bitkoin mreže da izvrši poravnanje transakcije sa niskim troškovima i sa velikom brzinom bez potrebe zai angažovanjem posrednika.

Decentralizovana priroda bitkoina ostaje identična ali ono što se promenilo u bitkoinu jesu njegovi troškovi i ustaljena brzina. Usled ekspanzivnog rasta  bitkoin mreže i tržišta, prosečna naknada za transakcije  je porasla na preko 2,5 dolara. Pored toga, u određenim periodima kada je bitkoin mempul (mesto gde transakcije čekaju na potvrdu) pun nepotvrđenih transakcija, potvrđivanje može da traje satima.

Međutim, Hohštajn ostaje optimističan prema suštinskim principima i funkcijama bitkoina koji uključuju poravnanje transakcija i prenos podataka na decentalizovan, transparentan i pravičan način. Iako bitkoin transakcije mogu koštati do 2,5 dolara, rešenje za problem optimizacije mreže je neophodno.

Bitkoin je tehnologija i to u ranoj fazi. Kao i sve blokčein mreže, bitkoin je u procesu skaliranja i ubrzanog širenja svoje korisničke baze.

Na primer, u poslednjih 12 meseci, najpopularnija i najčešće korišćena blokčein platforma novčanika je obezbedila više korisnika (sedam miliona) nego u periodu od 2009.-2016. godine.

Diskusije i pritužbe na sve veće naknade za bitkoin transakcije u potpunosti ignorišu statističke podatke koji pokazuju neočekivano brzi rast bitkoin mreže.

 

Finansijska pivatnost i ekonomičnost  

Od kada je pokrenut, problem koji je  bitkoin počeo da rešave nisu ni visoki troškovi bankarskih usluga niti izdavanje anonimnih finansijskih mreža. Finansijska privatnost i ekonomičnost predstavljaju nusprodukt bitkoinove stvarne svrhe, kao što je Mark Hohštein napisao, primarni fokus bitkoina je da uspostavi globalni digitalni gotovinski sistem koji je otporan na cenzuru i decentralizovan je.

“Ne, suština bitkoina je njegova rezistentnost cenzuri - nešto što sam ja formalno dotakao u mom originalnom izveštaju kada sam spomenuo  da se kriptrovaluta  može koristiti za kupovinu droge na “dark web-u” ili poslati donacija Wikiliksu, koji je onda funkcionisao pod blokadom od strane velikih mreža za plaćanje”, napisao je Hohštejn.